Gezond eten

De school heeft grote invloed op het leven van jongeren. Een gezond voedingsaanbod op scholen kan daarom een belangrijke basis bieden voor een gezonde leefstijl van deze jongeren.


Elke jongere verdient een gezonde start!

Vind je gezondheid ook belangrijk? Met de Gezonde School-aanpak werk je structureel aan de gezonde leefstijl van kinderen en deskundigheid van medewerkers.
Ook een Gezonde School worden en hulp nodig? Mail de adviseurs Gezondheidsbevordering van GGD Zaanstreek-Waterland: gezondeschool@ggdzw.nl. Ontvang eenmalig €500 stimuleringsbudget waar je bijvoorbeeld bidons of een lespakket mee kan betalen!

Supermarktsafari

Wat: De supermarktsafari is ontwikkeld om meer bewustzijn te creëren. Tieners krijgen steeds meer vrijheid om zelf keuzes te maken. Het weerstaan van ongezonde verleidingen is juist in deze levensfase moeilijk, omdat de ‘disciplinespier’ in de hersenen nog niet helemaal ontwikkeld is.
Voor: 1e klas (en 2e klas vmbo)
Duur: ongeveer 75 minuten
Uitleg en opdrachten Supermarktsafari

Gezonde Schoolkantine

Staan er in jouw schoolkantine volop gezonde producten, zoals bruine broodjes, groente, fruit en water? En bemoedig je ook in je uitstraling een gezonde keuze? Dan help je jongeren gezond te kiezen. De Gezonde Schoolkantine helpt jouw school graag met onze Richtlijnen Gezondere Kantines.

Deze Zaanse scholen hebben al een Gezonde Kantine:

Bertrand Russel College, Krommenie (beide locaties)
Compaen VMBO, Zaandam
Dynamica XL (VSO), Zaandam
Saenredam College, Zaandam
Zaanlands Lyceum, Zaandam
De Faam praktijkonderwijs, Zaandam
St. Michaël College, Zaandam
Trias VMBO, Krommenie
Zuiderzee College, Zaandam


GRATIS online lespakket 

Wat: 'Weet wat je eet', 9 online lessen over gezond, veilig en duurzaam eten en een   praktijkles over voedselverleidingen. Kies zelf welke lessen je leerlingen maken, thuis of in de klas
Voor wie: Klas 1 (VMBO, HAVO en VWO). Past goed binnen de vakken biologie, verzorging en zorg & welzijn
Meer informatie: wwje.nl. 
Erkende interventie

DOiT


Wat: Lespakket die leerlingen op een leuke en leerzame manier vertrouwd maakt met de voordelen van een gezonde leefstijl. Ze onderzoeken hun eet- en beweeggedrag, vergelijken dat met de norm, onderzoeken de schoolkantine en de invloed van ouders, vrienden en reclame. Zo leren ze zelf de regie te nemen over hun leefstijl
Voor wie: Klas 1 en 2 (VMBO, HAVO en VWO)
Effect: Uit onderzoek blijkt dat DOiT effectief is op de langere termijn en bijdraagt aan betere leerresultaten en minder schoolverzuim
Meer informatie: doitopschool.nl.


Fruit & Veggie challenge

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring