Gezond eten

De school heeft grote invloed op het leven van jongeren. Een gezond voedingsaanbod op scholen kan daarom een belangrijke basis bieden voor een gezonde leefstijl van deze jongeren.


Elke jongere verdient een gezonde start!

Vind je gezondheid ook belangrijk? Met de Gezonde School-aanpak werk je structureel aan de gezonde leefstijl van kinderen en deskundigheid van medewerkers.
Ook een Gezonde School worden en hulp nodig? Mail de adviseurs Gezondheidsbevordering van GGD Zaanstreek-Waterland: gezondeschool@ggdzw.nl. Ontvang eenmalig €500 stimuleringsbudget waar je bijvoorbeeld bidons of een lespakket mee kan betalen!

Gezonde schoolkantine

Staan er in jouw schoolkantine volop gezonde producten, zoals bruine broodjes, groente, fruit en water? En bemoedig je ook in je uitstraling een gezonde keuze? Dan help je jongeren gezond te kiezen. De Gezonde Schoolkantine helpt jouw school graag met onze Richtlijnen Gezondere Kantines.

Deze Zaanse scholen hebben al een Gezonde Kantine:

Bertrand Russel College, Krommenie (beide locaties)
Compaen VMBO, Zaandam
Dynamica XL (VSO), Zaandam
Saenredam College, Zaandam
Zaanlands Lyceum, Zaandam
De Faam praktijkonderwijs, Zaandam
St. Michaël College, Zaandam
Trias VMBO, Krommenie
Zuiderzee College, Zaandam


 Supermarktsafari

Wat: De supermarktsafari is ontwikkeld om meer bewustzijn te creëren. Tieners krijgen steeds meer vrijheid om zelf keuzes te maken. Het weerstaan van ongezonde verleidingen is juist in deze levensfase moeilijk, omdat de ‘disciplinespier’ in de hersenen nog niet helemaal ontwikkeld is.
Voor: 1e klas (en 2e klas vmbo)
Duur: ongeveer 75 minuten
Uitleg en opdrachten Supermarktsafari


Fruit & Veggie challenge





Erkende interventies

'Weet wat je eet' (GRATIS online) 

Wat:  9 online lessen over gezond, veilig en duurzaam eten en een   praktijkles over voedselverleidingen. Kies zelf welke lessen je leerlingen maken, thuis of in de klas
Voor wie: Klas 1 t/m 4 (VMBO, HAVO en VWO). Past goed binnen de vakken biologie, verzorging en zorg & welzijn
Meer informatie: wwje.nl. 

Krachtvoer (digitaal lesmateriaal)

Wat: 13 modules van 30 tot 45 minuten. Krachtvoer helpt leerlingen gezonde voedingskeuzes te maken, thema’s fruit, snacken en drinken. Ook aandacht voor ontbijt en duurzaamheid.
Voor wie: Onderbouw VMBO basis/kader; VMBO TL
Meer informatie: www.krachtvoer.nu


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring