Centrale zorgverleners

Dit zijn jeugdverpleegkundigen en pedagogen die gespecialiseerd zijn in de aanpak van overgewicht bij kinderen. Ze zijn er speciaal voor kinderen uit gezinnen met multi-problematiek.

Kind met overgewicht helpen

Zaanstad heeft vijf centrale zorgverleners, specialisten van het Centrum Jong .  Ook zijn er twee werkzaam in Edam/Volendam, Landsmeer, Oostzaan & Wormerland bij het Centrum Jeugd en Gezin. Hieronder is een aparte uitleg voor professionals en ouders over hun aanpak, wanneer en hoe je contact kan opnemen.

Uitleg voor professionals

Centrale zorgverleners zijn jeugdverpleegkundigen en pedagogen bij GGD Zaanstreek-Waterland die gespecialiseerd zijn in de aanpak van overgewicht. Ze hebben extra kennis opgedaan over mogelijke oorzaken van overgewicht en obesitas, (op)voeding en beweging. Ze kunnen vanuit een positieve, gelijkwaardige insteek bij ouders - die meestal in een complexe situatie zitten - overgewicht bespreekbaar maken.

Centrale zorgverleners zijn er speciaal voor kinderen uit gezinnen met multi-problematiek. Ze hebben tijd om samen met het gezin een actieplan te bespreken. Zij coördineren het contact met de eventueel betrokkenen professional(s) en zorgen voor contact met het gezin totdat de doelen bereikt zijn.


Van link boven naar beneden: Rianne, Cunie, Ingeborg (nu Michelle), Zeliha, Mea, Mieke en Ella

Contact centrale zorgverleners


Contact opnemen en samenwerking:

Centrale zorgverleners zijn voor professionals het aanspreekpunt voor vragen of verwijzing rondom overgewicht. Het proces loopt als volgt:

  1. Signaleer je een kind met overgewicht en wil je advies? Mail dan naar centralezorgverlener@ggdzw.nl. Bellen mag ook, zie hun contactgegevens hierboven. NB. Met toestemming van de ouder kun je ook de gegevens van de ouder en het kind mailen.
  2. Bij aanmelding via de mail: één van de centrale zorgverleners belt jou voor nadere informatie over het gezin.
  3. Als ouder(s) en kind begeleiding willen maakt de centrale zorgverlener een afspraak voor de intake (thuis of op locatie Centrum Jong)
  4. Na de intake maakt ze samen met het gezin een plan voor vervolg met haalbare doelen.
  5. Eventueel schakelt zij (een) andere professional(s) in, zoals een kinderarts, fysiotherapeut of jeugdhulpverlener.
  6. De centrale zorgverlener blijft in contact met het gezin en betrokken professionals totdat de doelen zijn behaald.

Bekijk in dit korte filmpje hoe de centrale zorgverleners samenwerken met gezinnen aan gezond gewicht:Uitleg voor ouders 


Heeft jouw kind last van overgewicht? Willen jullie werken aan een gezonder gewicht en fitter worden? 

Kijk mee in het gezin van Sevda hoe zij contact heeft met de centrale zorgverlener:


De centrale zorgverlener, specialist van het Centrum Jong staat klaar om jullie hierbij te helpen!

Er zijn veel dingen die invloed hebben op het gewicht. Denk aan je voeding, hoeveel je beweegt, hoeveel je slaapt, stress in je gezin door bijvoorbeeld geldproblemen en echtscheiding.

Jullie hebben misschien al van alles geprobeerd en vinden het nu tijd voor hulp. We kijken samen wat jouw gezin nodig heeft; wat past bij jullie gezin en situatie. Er is hulp, net zo lang totdat de doelen zijn gehaald.

De specialist van Centrum Jong kan (gratis) bij jullie thuis komen of ergens met jullie afspreken.

Je mag zelf contact opnemen via 075-651 9225 
Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring