Over JOGG-Zaanstad

Wij stimuleren, faciliteren en verbinden professionals, vrijwilligers, bewoners en het bedrijfsleven om vanuit hun rol bij te dragen aan een gezonde leefstijl voor kinderen en hun ouders. Hoe realiseren wij dat samen?

JOGG-Zaanstad

Onze droom
Stel je eens voor dat iedereen lekker in z'n vel zit. Dat we allemaal gezond eten, genoeg bewegen en goed slapen. Zo'n gezonde toekomst, dat wil toch iedereen? Daarom zetten we ons in voor een omgeving waarin kinderen en jongeren gewoon gezond kunnen opgroeien.

Onze visie
Wij geloven in de kracht van een gezonde omgeving. JOGG is een integrale aanpak in de wijk die, samen met professionals, vrijwilligers, bewoners en het bedrijfsleven, een gezonde omgeving creëert. Waarin een gezonde leefstijl normaal is en de gezonde keuze de makkelijke keuze is. Zowel preventief als curatief.

Een gezonde jeugd begint bij een gezonde omgeving. 
Daarom maken we de plekken waar kinderen veel komen gezonder. Zodat ze thuis, op school of op hun sportvereniging meer bewegen, gezonder eten en beter slapen. Zo maken we gezond opgroeien de normaalste zaak van de wereld.

Feiten en cijfers 
Overgewicht is een complex probleem. In dit filmpje wordt het kort uitgelegd.
Jongeren die opgroeien in een gezonde omgeving met een gezonde leefstijl worden fysiek, psychisch en sociaal beter toegerust op de toekomst. Maar de wereld waarin onze jeugd opgroeit, is de laatste decennia ongemerkt een omgeving geworden die uitnodigt tot veel eten en weinig bewegen. Het gevolg: veel kinderen hebben overgewicht. In groep zeven bijvoorbeeld zijn 1 op de 5 kinderen in Nederland te zwaar. In sommige Zaanse wijken is dit zelfs 1 op de 3*.

Gemeente Zaanstad is vanwege deze urgentie sinds 2012 een JOGG-gemeente. 

* Bron: Metingen Jeugdgezondheidszorg 2019

Samen voor een gezonde omgeving en leefstijl

JOGG is een integrale aanpak in de wijk die, samen met jou, een gezonde omgeving creëert. Waarin een gezonde leefstijl normaal is en de gezonde keuze de makkelijke keuze is. Onze rol hierin is inspireren, faciliteren en verbinden. Hoe realiseert Team JOGG-Zaanstad dat met haar partners?

Team JOGG-Zaanstad
SamenwerkingHoog contrastToegankelijkheidsverklaring