Zelfvertrouwen

Veel ouders zien zelfvertrouwen als het belangrijkste opvoeddoel. Maar hoe doe je dat?

Kinderen die positief worden opgevoed, hebben een grote kans om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Als je op een positieve manier met elkaar omgaat, heb je over het algemeen ook meer plezier samen! Maar hoe doe je dat?

Onderzoek: wat vinden ouders belangrijk voor hun kinderen?

In opdracht van JOGG-Zaanstad heeft Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, in 2017 in Zaanstad Zuidoost 30 ouders, opa's en oma's met een migrantenachtergrond ge├»nterviewd* over gezondheid en opvoeden. 

Hieruit blijkt dat zelfvertrouwen een sterke samenhang heeft met gezond gewicht. Ouders van kinderen met overgewicht zijn vaak erg bang dat hun kind bijvoorbeeld gepest wordt, omdat dit het zelfvertrouwen van het kind kan aantasten. De meeste ouders zien zelfvertrouwen als een belangrijke basis voor hun kind en daarmee een belangrijk opvoeddoel. Als professionals met ouders in gesprek gaan over gezonde leefstijl, dan is het goed om zelfvertrouwen ter sprake te brengen. Stel bijvoorbeeld de vraag "Hoe denkt u dat uw kind (meer) zelfvertrouwen krijgt?"

* Inwoners van Zaanstad Zuidoost over het recept van een gezonde opvoeding (2017). 


Cursussen voor kinderen & jongeren

Er zijn cursussen voor kinderen en jongeren om meer zelfvertrouwen te krijgen, zoals Rots & water, Sociale vaardigheden (SoVa) en Girls only.  Te vinden op het cursusbureau.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring