Zelfvertrouwen

Veel ouders zien het zelfvertrouwen van hun kind als het belangrijkste opvoeddoel.

Wat vinden ouders belangrijk voor hun kinderen?

In opdracht van JOGG-Zaanstad heeft Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, in 2017 in Zaanstad Zuidoost 30 ouders, opa's en oma's met een migrantenachtergrond geïnterviewd* over gezondheid en opvoeden. 

Hieruit blijkt dat zelfvertrouwen een sterke samenhang heeft met gezond gewicht. Ouders van kinderen met overgewicht zijn vaak erg bang dat hun kind bijvoorbeeld gepest wordt, omdat dit het zelfvertrouwen van het kind kan aantasten. De meeste ouders zien zelfvertrouwen als een belangrijke basis voor hun kind en daarmee een belangrijk opvoeddoel. Als professionals met ouders in gesprek gaan over gezonde leefstijl, dan is het goed om zelfvertrouwen ter sprake te brengen. Stel bijvoorbeeld de vraag "Hoe denkt u dat uw kind (meer) zelfvertrouwen krijgt?"

* Inwoners van Zaanstad Zuidoost over het recept van een gezonde opvoeding (2017). 

Cursussen voor jongeren (GRATIS)

U kunt ouders wijzen op de gratis cursussen voor jongeren, verzorgd door pedagogisch adviseurs  en  specialisten van Straathoekwerk, onderdeel van GGD Zaansteek-Waterland: 

  • Skills4U - sociale vaardigheden (jongens en meisjes 12-16 jaar). Leren en oefenen hoe je vrienden maakt en houdt en hoe je op een goede manier voor jezelf opkomt.
  • Girls only (meisjes 13-17 jaar). Leren en oefenen grenzen aan te geven, voor jezelf op te komen en werken aan een laag zelfbeeld en zelfvertrouwen.
  • Boyz2Men (jongens 13-17 jaar). Leren en oefenen om “nee” te zeggen in een groep, dat je niet de enige bent die verlegen is, grenzen aangeven, leren omgaan met gamen.
  • Back to You (14-17 jaar) leren omgaan met stress, spanning en lastige situaties.
Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring