Zelfvertrouwen

Veel ouders zien het zelfvertrouwen van hun kind als het belangrijkste opvoeddoel.

Wat vinden ouders belangrijk voor hun kinderen?

In opdracht van JOGG-Zaanstad heeft Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, in 2017 in Zaanstad Zuidoost 30 ouders, opa's en oma's met een migrantenachtergrond ge├»nterviewd* over gezondheid en opvoeden. 

Hieruit blijkt dat zelfvertrouwen een sterke samenhang heeft met gezond gewicht. Ouders van kinderen met overgewicht zijn vaak erg bang dat hun kind bijvoorbeeld gepest wordt, omdat dit het zelfvertrouwen van het kind kan aantasten. De meeste ouders zien zelfvertrouwen als een belangrijke basis voor hun kind en daarmee een belangrijk opvoeddoel. Als professionals met ouders in gesprek gaan over gezonde leefstijl, dan is het goed om zelfvertrouwen ter sprake te brengen. Stel bijvoorbeeld de vraag "Hoe denkt u dat uw kind (meer) zelfvertrouwen krijgt?"* Inwoners van Zaanstad Zuidoost over het recept van een gezonde opvoeding (2017). 

Wat kan je op school doen? 

Om te kunnen leren, talenten te ontwikkelen en op te groeien tot gezonde volwassenen is het van belang dat leerlingen zich prettig voelen op school. Belangrijk is dat ze de ruimte krijgen zich te ontwikkelen, fouten te maken en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen. Leerlingen die zich verbonden voelen met school en over betere sociale en emotionele vaardigheden beschikken, zijn meer gemotiveerd om te leren en halen vaak betere cijfers op school. Bekijk hier erkende interventies voor op school.

Cursussen voor kinderen (GRATIS) 

U kunt ouders wijzen op de gratis cursussen voor kinderen over dit onderwerp, verzorgd door pedagogisch adviseurs van GGD Zaansteek-Waterland: 

(Aan)vragen: Cursusbureau Zaanstreek.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring